OBEY the giant

obey_20_years_retro_series_prints

Obey ken je waarschijnlijk wel als leuk kledingmerk. En anders ken je het sowieso van die ene Obama shirts. Maar OBEY heeft in orgine eigenlijk niks te maken met kleding! Klein geschiedenislesje..

Back in ’86 waren er een paar jongemannen in Amerika die posters verspreidde met een tekening van franse worstelaar Andre the Giant en de tekst “Andre the Giant Has a Posse 7′ 4″, 520lb” (het laatste slaande op het toch ietwat riante figuur van de worstelaar). De posters werden overal verspreid en veroorzaakte een hype die jaren doorging in de ”street art” scene.  Het bijzondere was dat deze posters vrijwel geen politieke betekenis hadden en de meeste mensen ook totaal niet begrepen wat er aan de hand was, toch waren ze werkelijk overal aanwezig. Tot een sportbond in ’98 de pret in de kiem smoorde en de jongens aanklaagde door het onterecht gebruiken van de naam Andre the Giant. Oeps. Op dat moment is de naam verandert naar OBEY Giant.

andrethegiantsticker

Shepard Fairey was 1 van deze jongens, de tekenaar van de posters, en nu een gerespecteerd kunstenaar. Hij is bijvoorbeeld de man achter die iconische tekening van Oba -“hope”- ma. Het staat buiten kaaf dat Shepard echt een baasje is, zijn karakteristieke OBEY tekeningen (zie helemaal boven) zijn meer dan plezant voor het oog. Ze lijken bijna op oude luciferdoosjes, de prints, de kleuren: wauw! Nu bestaat OBEY Giant twintig jaar en ter ere daarvan zijn die bovenstaande posters als grote prints verkocht voor in je huis, tuin of keuken. Misschien íets meer binnen handbereik is het boek “Supply & Demand (The Art of Shepard Fairey)”, onder andere te koop bij de American Book Centre. Een visueel genot leidend tot een visueel orgasme. Brrap.

Cath.

Advertenties

2 Responses to “OBEY the giant”


 1. 1 Midget Ferrara 11 april, 2009 om 10:44 am

  Grappig, ik wist helemaal niet dat het daarvandaan kwam, maar heb dus wel een shirt met een variant:
  Nathalie Portman has al stalker

 2. 2 Bob 16 april, 2009 om 4:31 pm

  Shephard Fairey is de baas!
  Leuk artikel!
  Spread the word, join the posse!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Winnen

Feesten en Partijen

Rassion Mixtape

Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: