Metropolis

Heerlijk vind ik het om dingen te ontdekken die er al jaren en jaren zijn. Dan besef je weer even van hoeveel geniaals je niet eens het bestaan afweet . Helemaal als het een film uit fucking 1927 is die zonder twijfel visueel de mooiste is die je ooit hebt gezien. De Oostenrijker Fritz Lang heeft gezorgd voor zo’n film; Metropolis. Het is een Duitse science fiction film en meteen de duurste die in de jaren ’20 werd geproduceerd. Dat is niet zo verwonderlijk, de special effects zijn voor die tijd echt wonderbaarlijk. Voor de shots van grote gefreakte gebouwen hebben ze maquettes gebouwd en de autootjes in stopmotion laten bewegen. Verder zijn er veel effecten gecreëerd door spiegellagen van de lens weg te krassen en what not. Het is een stomme film, waardoor het bijna 1 groot theaterstuk wordt. De beelden zijn heerlijk in alles, futuristisch, zelfs zo’n 80 jaar later.

Gelukkig voor jullie heb ik een linkje gevonden waar je de hele film kan kijken. Of stukjes. Want dat maakt bij deze film niet zoveel uit. Aanraders zijn de scenes “Moloch” zo rond de 13 minuten en wat ook een uitzinnig mooie scene is diegene rond 1 uur en 13 minuten. Adembenemend. Werkelijk. Kijk hier Metropolis in zijn geheel. Er zijn jaren overheen gegaan totdat zoveel mogelijk scenes bij elkaar geschraapt konden worden en dit in elkaar geflanst kon worden, er missen dus nog scenes. Maar goed nieuws, er zijn nieuwe fragmenten gevonden in Argentinië die nu opgepoetst worden en later dit jaar getoond zullen worden!

Oh en voor degene voor wie dit allemaal heel oud nieuws is, sorry. Ik schrijf er immers ook eigenlijk 73 jaar te laat over..

Cath.

Advertenties

3 Responses to “Metropolis”


  1. 1 Rory 11 februari, 2010 om 1:29 pm

    Ik heb niets met stomme films maar heb hier wel van kunnen genieten, was een gamechanger en zijn tijd echt ver ver vooruit.

  2. 2 Alex 11 februari, 2010 om 2:45 pm

    ben een enorm film liefhebber maar deze heb ik nog niet uitgekeken

  3. 3 Cath 11 februari, 2010 om 2:58 pm

    echt? ik heb altijd concentratie moeite bij films die langer dan een uur duren (elke dus), maar had er bij Metropolis totaal geen last van. Helemaal in de ban.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Winnen

Feesten en Partijen

Rassion Mixtape

Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: