Daniel Johnston

Eigenlijk zou je over Daniel Johnston 3 stukjes kunnen schrijven, een over zijn muziek, een over zijn kunst en een over de documentaire over zijn persoon. Ik schrijf ze allemaal in 1 omdat hij ze ook 1 april allemaal komt laten zien in de Paradiso. Ik weet niet hoe ik de gevoelens moet beschrijven die ik krijg als ik naar Daniel Johnston’s muziek luister. Ik zal ze toch proberen te beschrijven: Sympathie, gelukzaligheid, treurnis, weemoedigheid, teerhartigheid en vertedering. Dit allemaal door een stem, teksten en muziek van een manisch depressieve 49jarige artiest. Daniel begon jaren geleden zelf casette bandjes op te nemen met zijn eigen tekeningen als cover. Hij maakt dus al jaren muziek en blijft maar optreden ook al denkt zijn omgeving dat het niet goed is voor zijn geestelijke gesteldheid. Dat kun je in dit prachtige nummer horen. Kurt Cobain, Karen O en Tom Waits waren/zijn allemaal fan van hem. Zo heeft Karen O voor haar Where The Wild Things Are soundtrack zijn Worried Shoes gecoverd. Zijn kunst geeft net zoals zijn muziek zijn manier van denken extreem goed weer: een hectische, vreemde maar o zo lieve mashup van hysterie.

In 2005 is de extreem gewaardeerde documentaire The Devil and Daniel Johnston uitgekomen. Je kan de trailer hier bekijken. Waarom fascinerend deze artiest zoveel mensen? Voor mij persoonlijk komt het omdat je zo goed weet en merkt dat hij geestelijk niet alles op een rijtje heeft staan. Waardoor zijn muziek heel eerlijk, oprecht en aandoenlijk wordt. Hij denkt absoluut niet na over zijn imago of zijn carrière en je voelt de echte emoties van de artiest naar je eigen hart kruipen.

1 april is er dus een expositie met zijn werk, de documentaire wordt vertoond en Daniel Johnston zal optreden met een orkest. En wij mogen 2×2 kaartjes weggeven. Mail ons dus je favoriete Daniel Johnston nummer en waarom en wie weet kan jij donderdag gratis naar Paradiso.

Dieuwer

Advertenties

2 Responses to “Daniel Johnston”


  1. 1 Reinier 30 maart, 2010 om 4:31 pm

    Thanks voor dit stukje! ik had lang geleden een korte docu over hem op tv gezien, maar was zijn naam vergeten. Daarin gaat het ook over zijn roze meisjespoppenverzameling en zijn ouders die het allemaal niet zo goed weten


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s
Winnen

Feesten en Partijen

Rassion Mixtape

Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: