De eerste foto’s van Amsterdam

Westerhal aan de Keizersgracht, Benjamin Brecknell Turner, 1857

Je hebt ze vast wel gespot: de foto’s van het vroegere Amsterdam die overal door de stad hangen. Deze maken deel uit van de expositie “De eerste foto’s van Amsterdam 1845-1875” die in het stadsarchief te zien is. De tentoonstelling geeft een breed overzicht van de erfenis aan foto’s die in het derde kwart van de negentiende eeuw van Amsterdam zijn gemaakt. De buiten tentoonstelling betreft wat foto’s die gemaakt zijn door Benjamin Brecknell Turner. Wat op de site staat: “De foto’s zijn uniek voor Amsterdam. Niet alleen zijn er maar weinig stadsgezichten uit deze periode, ook had Turner in tegenstelling tot gangbare prentenreeksen niet alleen oog voor monumenten, maar ook pakhuizen met tonnen en balen en bouwwerkzaamheden in de stad. Een unieke blik op het een beetje ingedutte Amsterdam in het midden van de negentiende eeuw.”Ik ben naar de expositie geweest en vond het vooral interessant te zien hoe er met fotografie werd om gegaan vroeger maar ook hoe snel een stad kan veranderen zonder dat je het eigenlijk door hebt. Want al die bouwwerken rondom de n/z lijn zorgen nu ook al voor veranderingen, terwijl het in mijn ogen vooral hindernissen zijn. Maar deze foto’s herinneren mij eraan dat die hindernissen zorgen voor een heel ander stadsbeeld als ze af zijn.

Zeker een leuk om de wandeling een keer te doen met mooi weer of het stadsarchief te bezoeken als het slecht weer is. Meer informatie vind je hier.

Noni Pony.

Advertenties

1 Response to “De eerste foto’s van Amsterdam”


  1. 1 sarah 16 april, 2010 om 11:56 am

    ik ben er dus geweest en de foto’s zijn fantastisch vooral van het paleis van de volksvlijt alleen is het jammer dat er zoveel informatie over de onbekende fotograaf is en niks over de gebouwen. VERHALEN WILLEN WE. wel zeker het bezoeken waard. Je kan ook altijd je eigen verhalen bedenken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s
Winnen

Feesten en Partijen

Rassion Mixtape

Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: