The Dockery Plantation: Charlie Patton

Dit is het eerste post van een serie over het genre die ook wel de herkomst genoemd wordt van ongeveer alle populaire muziek. Blues.  De serie is vernoemd naar de katoen plantage waar de allereerste blues artiesten elkaar gitaar leerden spelen.  De Delta blues is er geboren, de blues die gespeeld werd door grootheden als Skip James, Robert Johnson en Son House.  Zegt dat je niks?  Maakt helemaal niks uit, in deze serie komen ze allemaal voorbij.  Naarmate de serie vordert des te meer je door krijgt waarom ik juist over dit genre een serie wil maken.  Er is namelijk geen invloed zo groot geweest op de hedendaagse muziek als de invloed van Blues.

We beginnen met Charlie Patton. Een van de eerste en een van de meest invloedrijke. Een van de eerste is natuurlijk maar gedeeltelijk waar, aangezien hij een van de eerste artiesten is waarvan de muziek is opgenomen. Jaren hebben blues artiesten alleen maar voor zichzelf en de omgeving gespeeld. Charlie leerde gitaar spelen van Henry Sloan, een man waar geen een geluidsfragment van bekend is. Sowieso is hij zelf al een groot mysterie.

Charlie werd in 1891 geboren en groeide op in een “pre-blues era” en speelde dus ook veel gospel en comedy. Maar werd het bekendst met zijn nummer ” The Stone Pony Blues”  Zoals je op de foto ziet, heeft Charlie een vreemd voorkomen, niet zoals de gewoonlijke afro-amerikaan. Dat komt omdat hij een mix was van Cherokee, blank en zwart.  Vele mensen debatteerde over het feit of zijn teksten nou juist obscuur, poëtisch of  nalatig waren. Het is niet bekend of hij de nummers spontaan creëerden of ze met voorbedachte rade uitbracht. Ook beschuldigen sommige hem ervan dat zijn stem vol agressie zit. Ik vind het echte en eerlijke muziek. Van in man verscheurd tussen 3 werelden op een oude slaven plantage tussen de armoede. Een van de eerste mainstream blues artiesten heeft van een klein beetje succes genoten en is toen vergetelheid in 1934 overleden.

Dieuwer.

Advertenties

1 Response to “The Dockery Plantation: Charlie Patton”


  1. 1 Thijs 16 september, 2010 om 1:32 am

    Gaaf. More please!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s




Winnen

Feesten en Partijen

Rassion Mixtape

Twitter

Advertenties

%d bloggers liken dit: