The Dockery Plantation: Son House

Een serie over het genre die ook wel de herkomst genoemd wordt van ongeveer alle populaire muziek. Blues.  De serie is vernoemd naar de katoen plantage waar de allereerste blues artiesten elkaar gitaar leerden spelen.  De Delta blues is er geboren.

De in 1902 geboren Son House is wederom een van de grondleggers van de Delta Blues. Zoals ik al zei in aflevering 1, werd hij geïnspireerd door Charley Patton. Son inspireerde op zijn beurt dan weer Robbert Johnson, Muddy Waters en veel hedendaagse muziek. De bedoeling was dat hij priester zou worden, maar hij koos gelukkig voor de duivelse blues muziek.

Tussen 1927 en 1928 vermoord Son een man in een nachtclub waar hij optreed. Hij beweert zelf dat het uit zelf verdediging was maar krijgt toch 15 jaar cel. In deze periode had de briljante Alan Lomax net besloten om naar Amerika’s zwarte gevangenissen te gaan om gedetineerde vocaal op te nemen (over Alan later meer, want wat een genie is dat).  Hij nam Son House op en zijn werk werd gepubliceerd onder Paramount Pictures.

Jaren lang bleef hij uit de picture, tot de country en blues comeback in de jaren 60. Er kwam een zoektocht door Mississippi opzoek naar Son. Toen hij gevonden werd in New York werkte hij voor de Central Railroad was zich totaal niet bewust van het internationale succes wat zijn eerdere muziek hem bracht.

Hij bleeft tot 1974 touren met onder andere Skip James. Toen moest hij stoppen vanwege zijn gezondheid. Op 19 oktober 1988 stierf hij na 5 huwelijken.

Ps. The White Stripes hebben op hun album “De Stijl” zijn nummer Death Letter Blues gecoverd. Check hem hier.

Dieuwer.

Advertenties

0 Responses to “The Dockery Plantation: Son House”  1. Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: